SCHERMSCHOOL TRÉVILLE

Socialize

Quick Bio

Quick contact

webdesign:  Frans Janssen, Uithoorn

Schermen

 

Schermen is een combinatie van tactiek, techniek, snelheid, reactievermogen en conditie.

Schermen is een sport die men beoefent met drie wapens, floret, degen of een sabel.

Schermen is ook een veilige sport door de beschermende kleding die gedragen wordt.

 

De degen lijkt het meest op het klassieke duelwapen. Schermen met de degen is voor zowel dames als heren een Olympische sport. De degen is ook een steekwapen en relatief onbuigzaam. Geldige treffers kunnen enkel toegebracht worden met de punt. Het geldige trefvlak beslaat het hele lichaam. Aanval en verdediging hebben een even belangrijke rol.

 

De floret is een steekwapen met een flexibele kling, dat oorspronkelijk als trainingswapen dienst deed. Omdat er tijdens het oefenen met sabel of degen te veel doden en gewonden vielen, werd de floret uitgevonden. Nu is schermen met de floret een Olympische sport voor zowel dames als heren. Geldige treffers kunnen enkel toegebracht worden met de punt. Het geldige trefvlak bestaat enkel uit de romp.

 

De sabel is een slag- en steekwapen. Schermen met de sabel is voor zowel dames als heren een Olympische sport. Treffers kunnen toegebracht worden met de punt, de snijkant en de platte kanten van het wapen. Het geldig trefvlak bestaat uit de romp (boven het middel), het hoofd en de armen. Schermen met de sabel kenmerkt zich door een vlot wedstrijdverloop en veel aanvallen op de tegenstander. Alles boven de (denkbeeldige) gordel is raakvlak, exclusief de beide handen.

 

Traditioneel is de kleur van de uitrusting wit, om het makkelijker te maken voor de scheidsrechters om de treffers te zien. Dat kan wellicht worden teruggevoerd naar de tijd voor de elektrische trefferaanduiding, toen soms roet of gekleurd krijt werd aangebracht aan de klingen om treffers op de kledij van de tegenstander aan te duiden. Recent zijn de FIE-regels wat versoepeld zodat ook kleuren worden toegelaten.

 

Zwart is de traditionele kleur voor schermmeesters, en dus niet toegestaan voor schermers.

Schermleraar (maître)

 

Pascal begon al op zeer jeugdige leeftijd met schermen. Hij trainde hard en mocht zich al na enkele jaren Jeugdkampioen van Nederland noemen op het onderdeel floret. Hij werd uitgezonden om Nederland te vertegenwoordigen op de Jeugd Wereldkampioenschappen in Turkije. Hij won vele nationale en internationale toernooien en bereikte veelvuldig finales.

 

Pascal begon in 2007 met het geven van schermles. Hij volgde zijn opleiding tot Schermleraar bij maître Bert v.d. Berg en behaalde zijn diploma Schermleraar 3 bij de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond. Ook geeft Pascal schermprojecten op basisscholen en middelbare scholen om kinderen te enthousiasmeren voor de schermsport. Pascal heeft gestudeerd aan de PABO.

 

 

 

 

Trainer/ Coach van Schermvereniging Tréville

Lid van de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond (KNAS)

Lid van de Nederlandse Akademie van Schermleraren (NAS)